Skip to content

Toimintakertomus 2009

Toimintakertomus on hyväksytty Kuusan Nuorisoseuran kevätkokouksessa 28.2.2010.

Hallintoelimet

Ylintä päätösvaltaa käyttää vuosi- ja syyskokous, jotka pidetään sääntöjen määrääminä ajankohtina. Vuonna 2009 sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 15.2.2009 ja syyskokous 1.11.2009.

Johtokunta piti vuoden aikana 9 kokousta (18.1., 8.3., 5.4., 18.5., 10.8., 4.10., 1.11., 19.11. ja 10.12.2009). Lisäksi yhtenä päivänä (25.10.) johtokunta kokoontui suunnittelemaan toiminnan kehittämistä.

Erillisiin projekteihin johtokunta nimesi vastuuhenkilöitä ja toimikuntia. Tapio Myllylä toimi teatterivastaavana, Pirkko Hautala ravintolavastaavana, Arto Lehtikangas markkinointivastaavana ja Keijo Myllylä pihavastaavana. Talon varauksia hoiti Kaija Peura.

Johtokunta

Johtokunnan jäsenet osallistuivat johtokunnan kokouksiin ja suunnittelupäiville seuraavasti (kokoukset + suunnittelupäivä):

Pirkko Hautala, puheenjohtaja
Keijo Myllylä, varapuheenjohtaja
Teijo Roine, sihteeri
Timo Luokomaa, rahastonhoitaja
Taru Eskonen
Sirpa Hänninen
Anu Kauppinen
Arto Lehtikangas
Tapio Myllylä
Juha Niskonen

Johtokunta valmisteli ja esitteli sääntömuutosehdotuksen, joka käsiteltiin ensimmäisen kerran vuosikokouksessa helmikuussa. Muutosprosessin vaatima toinen yleiskokouskäsittely oli syyskokouksessa marraskuussa, jossa keskusseuran hyväksymät uudet säännöt tuli hyväksytyksi myös jäsenistön puolelta. Nuorisoseuran uudet säännöt lähetettiin Patentti- ja rekisterihallintoon vahvistettavaksi, josta vastausta ei tullut vielä vuoden 2009 aikana.

Johtokunta kokoontui syksyllä suunnittelupäivälle pohtimaan sekä pitkän aikavälin että lähiajan suunnitelmia. Johtokunta tutkiskeli erilaisia keinoja uusien aktiivisten toimijoiden värväämiseksi. Vaikka tilanne nyt onkin kohtuullisen hyvä, olisi uusia innokkaita seuralaisia pyrittävä saamaan toimintaan mukaan. Seuran taloudellisena selkärankana on edelleen ja tulee jatkossakin olemaan kesäteatteritoiminta. Nuorisoseurantalon remontoiminen kylätaloksi on taloudellisesti merkittävin panostus lähitulevaisuudessa.

Tiedotus ja markkinointi

Kuusan nuorisoseuran vuosi- ja syyskokouksista, ylimääräisestä yleiskokouksesta samoin kuin muista asioista tiedotettiin Laukaa-Konnevesi -lehdessä. Käytössä oli lisäksi seuran www-sivut ja tarpeen mukaan jäsenille kerrottiin päätöksistä ja tapahtumista järjestöjen yhteisellä kylätiedotteella. Kuusan Nuorisoseura, Kipinä kyläseura ja Martat yhteistyössä laativat ja lähettivät kyläläisille kolme kylätiedotetta vuoden 2009 aikana.

Seuran oma jäsentiedote lähetettiin jäsenille ja Kuusan kylän asukkaille huhtikuussa.

Kanavateatterin markkinointiryhmä hoiti edellisten vuosien tapaan monipuolisesti teatterin markkinointia. Maksullisten mainosten osalta mainonta keskitettiin Laukaa-Konnevesi ja Keskisuomalainen –lehtiin. Ilmaisia kanavia käytettiin mahdollisimman laajasti mm. Keskisuomalaisen meno-palstaa, Radio Keski-Suomen menovinkkejä, Laukaan kunnan Vatti-palstan nettisivuja, KeHyn tapahtumat nettisivuja ja Luova Paja –portaalia sekä luonnollisesti omia nettisivuja. Kirkonkylän tienvarsitaululla mainostettiin kesän ja syksyn näytelmiä.

Kanavateatterin yhteistyökumppaneina markkinoinnin osalta toimivat S-Market Laukaa, K-kauppa Lohipata ja Alemakasiini. Sekä kesällä että syksyllä tehtiin yhteistyötä Varjolan tilan kanssa siten, että Varjola myi ruokailupakettiensa yhteydessä lippuja Kanavateatterin esityksiin.

Kesää 2010 ryhdyttiin markkinoimaan yrityksille ja yhdistyksille jo syksyllä 2009 lähettämällä 950 tarjouskirjettä. Mainoskirje oli yhteinen Varjolan tilan kanssa.

Nuorisoseuran ja Kanavateatterin nettisivujen ulkoasua uudistettiin vuoden aikana (www.kanavateatteri.fi). Kanavateatteri vietiin myös sosiaaliseen mediaan avaamalla Facebookissa Kanavateatterin omat sivut ja mainostamalla esityksiä siellä.

Harrastus- ja ohjelmatoiminta sekä tapahtumat

Kuusan nuorisoseurantalolla pidetyt esiintymiset, juhlat ja tilaisuudet

Nuorisoseurantalo toimi edellisten vuosien tapaan moninaisten tapahtumien ja juhlien pitopaikkana. Talolla pidettiin näytelmäharjoituksia ja -esityksiä, häitä, syntymäpäiviä, kyläkirkko/yhteisvastuujuhla, kokouksia, ilmaisu-, pikkukokki- ja perhekerhoja, kursseja ja koulutustilaisuuksia, kirpputori, hirvipeijaiset, näyttelyitä, iltamat, karonkkoja ja talkoita.

 • Kuusan Martat järjestivät pikkukokkikerhoa kylän koululaisille entiseen tapaansa.
 • Kuusalaisten perheiden aloitteesta perustettu perhekerho (Rita Lepikko ja Maria Vuontisvaara) jatkoi kokoontumistaan tiistai-aamupäiväisin nuorisoseurantalolla.
 • Kevätkauden talolla harjoitteli kansalaisopiston Taiji-ryhmä Paivi Hammarén-Jokelan ohjaamana.
 • Laukaan kunnan järjestämä ikäihmisten kerho kokoontui keskiviikkoisin talolla. Pääsiäisviikolla Kuusan Martat ja nuorisoseura järjestivät pääsiäisruokailun kauniine kattauksineen kerholaisille. Ruokailun suunnitteli ja valmistuksesta vastasi Hermanska Marja Kallio apunaan Marttoja ja nuorisoseuralaisia. Myös Kuusan kyläseura osallistui kustannuksiin.
 • Helmikuussa esitettiin Kanavateatterissa Martin McDonaughin kirjoittama näytelmä Vuoriston kaunotar. Esityksia oli 13 ja katsojia kävi tätä mustan huumorin sävyttämää traagista tarinaa katsomassa 619 henkeä. Näytelmällä osallistuttiin myös keskisuomalaiseen Teatteriaalto-katselmukseen, jonka vuoksi näytelmä esitettiin vielä kolme kertaa elokuussa. Katselmuksessa Vuoriston kaunotar palkittiin kunniakirjalla parhaasta lavastuksesta.
 • Suomen Nuorisoseurojen Liiton ja Uudenmaan Nuorisoseurojen Liiton Uudenmaan TE-keskuksen tuella käynnistämän Leipää ja kulttuuria –työllistämisprojektin  infotilaisuus pidettiin nuorisoseurantalolla 18.3. Infossa toisena aiheena oli Eväät maailmalle -koulutushanke.
 • 6.3. talolla järjestettiin huonekalujen myyntinäyttely.
 • 8.3. Laukaan kansalaisopiston yksinlaulajien iltamat.
 • Kyläkirkko / yhteisvastuujuhla pidettiin 5.4. Martat hoitivat kahvituksen.
 • Kuusan Martat järjesti talolla kirpputorin 18,4,
 • Kylän siivoustalkoot olivat 11.5.2008. Päivi Hammarén-Jokelan vetämä lasten ja nuorten ilmaisuryhmä oli valmistellut pienen esityksen kahvitauolle. Paikalla oli lähes 80 talkoolaista.
 • Runotuikkujen runoesitys pidettiin talolla 11.5.2008.
 • Kuusan Martat ja nuorisoseura järjestivät talolla tanssikursseja kolme kertaa toukokuun aikana. Tanssiopettajana toimi Arja Könönen.
 • Kuusan Marttojen järjestämä puutarhailta pidettiin 25.5. Teemana olivat Keski-Suomessa viihtyvät pensasruusut. Asiantuntijana Ruususeuran puheenjohtaja Lauri Korpijaakko. Puutarhaihmisiä oli illassa mukana n. 70.
 • Kanavateatteri oli kesäkuun alussa esillä Sararanta puskii -tapahtumassa omalla esittelypisteellä.
 • Kesäteatterissa esitettiin Heikki Luoman maalaiskomediasarjasta osa Turvetta ja timantteja Antti Viitamäen ohjaamana. Urmas Hakkaraisen ja P.A.Turpeisen vesi-, kaivos- ja turvebusineksen kiemuroita esitettiin 5.-26.7. välisenä aikana 20 kertaa. Näytelmä veti katsomoon yhteensä 9927 katsojaa.
 • Kesäteatterin esityskaudella talolla oli ”TONTUT ana ja minna” (Anna-Mari Muurikaisen ja Minna Luodonkivi-Matilaisen) näyttely käsintehdyistä,  humoristisista neulahuovutetuista kanahahmoista. Näyttelyhahnmot ja niiden hauskan oivaltavat kuvatekstit kirvoittivat leveän hymyn teatterivieraiden kasvoille.
 • Nuorisoseura, kyläseura, Kuusan Martat ja Kuusan Erämiehet järjestivät elokuussa koko perheen tapahtuman elolystit.  Tapahtuma oli lauantaina 15.8. klo 16-19. Aktiviteetteina oli mm. koskikalastusta, pomppulinna, hevosajelua, vanhoja autoja, paloauto, luontopolku, ekoaskartelua, kolmiottelu 3-miehisin joukkuein (pussijuoksu, puujalkakävely, pallon kuljetus polvien välissä ja pallon heitto ämpäriin), Marttojen tandem-hiihtonäytös, haitarin soittoa ja yhteislaulua. Klo 19 sytytettiin elotulet koskella. Yhteistyössä oli mukana myös MLL:n Laukaan yhdistys.
 • 16.8 nuorisoseura osallistui kylän Koskikirkko-jumalanpalvelukseen lainaamalla tapahtumaan telttakatoksia, pöytiä ja tuolia. Koskikirkon vastuuvuorossa oli Kyläseura.
 • 13.9. talolla pidettiin huutokauppa.
 • 13-henkinen, leivonmäkeläinen soitin- ja lauluyhtye Opeleekio esiintyi talolla 4.10.2009 Keski-Suomen Kulttuurirahaston heille myöntämän apurahan avustamana. Paikalla oli n. 30 kansanmusiikin ystävää nauttimassa iloisen räväkästä esiintymisestä.
 • Johtokunta kokoontui pihan siivoustalkoisiin 25.10.
 • Syksyllä nuorten ilmaisukerho kokoontui talolla Päivi Hammarén-Jokelan ja Riikka Piiparisen johdolla. Kerholaiset valmistelivat joulun ajaksi kuvaelman, joka esitettiin kylän joulujuhlassa.
 • Marras-joulukuussa esitettiin Antti Viitamäen ohjaama Ray Cooneyn kirjoittama farssi Hulvaton hotelli.  Sairastelun vuoksi kaksi esitystä jouduttiin perumaan, mutta kokoon saatiin kuitenkin 12 esitystä ja 903 katsojaa.
 • Nuorisoseura elvytti joulujuhlaperinteen ja järjesti koko perheen joulujuhlan lauantaina 19.12. klo 15. Juhlan suunnittelusta vastasivat pääasiassa Päivi Hammarén-Jokela ja Tapio Myllylä, ja toteutukseen osallistui joukko nuorisoseuralaisia, Kuusan koululaisia ja kyläläisiä. Juhla sai hyvän vastaanoton ja 85 vierasta. Joulujuhlassa tarjoiltiin riisipuuroa ja sekahedelmäsoppaa. Joulupuuron valmisti Varjolan matkailutila, sopan nuorisoseura ja niiden tarjoilusta vastasivat Kuusan Martat. Joulupukkikin vieraili.
 • Laukaan srk ja Kuusan Martat järjestivät ns:n talolla joululauluillan torstaina 27.11.2008. Seurankunnan edustajina olivat pastori Kaisu Hirvonen ja kanttori Jouni Vaaja.

Vuoden 2009 talon varaukset hoidettiin sähköisesti Google-kalenterin avulla. Talon varauksista ja esittelyistä vastasi Kaija Peura.

Talkooväkeä oli mukana toiminnassa jälleen runsaasti varsinkin kesän teatteriesityksen valmisteluissa ja näytäntöjen aikana.

Jäsenyydet ja jäsenmaksut

Ritva Arela toimi H-Killan Keski-Suomen yhdistyksen hallituksen jäsenenä.

Nuorisoseuran jäsenmaksu vuonna 2009 oli 10 € / henkilö ja 20 € / perhe. Jäsenetuna vuonna 2009 tarjottiin pääsy Kanavateatterin esityksiin puoleen hintaan sekä 20 % alennus talon vuokrasta. Jäseniä seuralla oli yhteensä 114, joista alle16-vuotiaita oli 26.

Koulutukset, kurssit ja retket

Huhtikuussa (4.4) nuorisoseura ja Kuusan Martat järjestivät yhdessä teatteriretken Tampereelle. 35 innokasta matkusti bussilla katsomaan Alivuokralainen farssia Tampereen teatteriin.

Vuoriston kaunotar –projekti piti karonkan tekemällä teatteriretken Tampereen työväenteatteriin ja kävi katsomassa Martin McDonaughin näytelmän Tyynymies.

Lasten ja nuorten kerho- ja kesäleiritoimintaa edistävän Kulttuuria kyliin -hankkeen projektipäällikkö Janne Lahtia kävi keväällä esittelemässä projektin toimintaa. Vierailun tuloksena järjestettiin nuorisoseuran talolla 8.-10.6.kuvataideleiri lapsille (6-9 v.) ja toinen tilaisuus 15.-17.6. (10-13v.).

Kuusan Marttojen kanssa käytiin teatteriretkellä Jyväskylän kaupunginteatterissa katsomassa Ulvova mylläri -esitystä.

Turvetta ja timantteja –karonkka pidettiin Multamäen leirikeskuksessa 8.8.2009.

Muistamiset, lahjoitukset ja nimitykset

Pauliina Korhosta muistettiin ylioppilaaksi pääsyn johdosta.

Nuorisoseura osallistui näytelmätoiminnassa mukana olleille Jaani Pirttiselle ja Heidi Limatiukselle häälahjaksi hankitun huopatyön kustannuksiin. Seuran entinen sihteeri Marketta Lindqvist (nyk. Lindqvist-Hokkanen) meni myös naimisiin ja hääparille ostettiin häälahjaksi huopatyö.

Paula Ikoselle myönnettiin 100 € stipendi ansiokkaasti hoidetusta kesäteatterilippujen puhelinvarausten hoidosta.

Nuorisoseuran hyvä naapuri Toivo Manninen täytti 90 vuotta 12.10.2009. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja kävivät tervehdyskäynnillä ja antoivat nuorisoseuran lahjana kukkaset ja 90 euron lahjakortin Peurunkaan.

Nuorisoseuran pitkäaikainen aktivisti ja Hermanni Armas Korhonen menehtyi syyskuussa. Armasta ja hänen omaisiaan muistettiin hautajaisissa kukkalaitteella. Hautajaisiin osallistuivat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Hankkeet ja hankinnat

Keväällä viimeisteltiin pihan kunnostustyöt rakentamalla kukkaistutusalueet Päivin Puskan ja Pensaan laatiman pihasuunnitelman mukaisesti, asentamalla salaojitusta, ajamalla soraa sekä rakentamalla väliaika-alueelle pöydät ja aita. Kuusan Martat avustivat pihan istutuksien laitossa. Taimet hankittiin Päivin Puskalta ja Pensaalta. Lasten leikkipaikalle asennettiin hiekkalaatikko ja leikkipaikan reunoille siirrettiin kiviä, joita kuvataideleirille osallistuneet lapset olivat maalanneet.

Keväällä remontoitiin ja laajennettiin ulkokatsomo siirtämällä portaat katoksen ulkopuolelle. Vanhojen portaiden paikalle rakennettiin istumapaikkoja. Invaluiskat katsomoon paranneltiin ja somisteltiin muurikivillä.

Äänentoistolaitteistoa täydennettiin kesällä ostamalla kaksi langatonta mikrofonia ja lähetintä. Syksyllä ostettiin mp3-soitin.

Syksyllä varastokäytössä olevan kontin toiseen päätyyn eristettiin lämmin tila ja puhkaistiin erillinen ulko-ovi. Tämä pienempi tila toimii säilytyspaikkana työkaluille ja kylmältä suojattaville materiaaleille (esim. maalit). Kontin pitkä pääty siivottiin ja kunnostettiin kulissi- ja rekvisiittavarastoksi.

TE-keskus hyväksyi 16.3. nuorisoseuran hankesuunnitelman ja -hakemuksen nuorisoseuran talon yläkerran remontista. Hanke eteni rakennussuunnitteluna, jolloin huomattiin tarve tehdä joitakin muutoksia suunnitelmaan. Yläkertaa päätettiin korottaa jonkin verran, jotta hyötytilaa saataisiin enemmän. Vesikate todettiin kunnoltaan niin huonoksi, että sen uusiminen remontin yhteydessä nähtiin välttämättömäksi. Hankeryhmä jätti julkisen tarjouspyynnön syksyllä ja sai yhteensä kolme tarjousta. Kaikkien tarjousten hinta yritti roimasti hankkeen kustannusarvion. Yhdessä JyvsRiii ry:n ja TE-keskuksen edustajien kanssa etsittiin syitä syntyneeseen tilanteeseen, mutta yksiselitteisesti sitä ei pystytty selvittämään. Virheitä oli tullut niin hankesuunnittelussa, rakennussuunnittelussa kuin kustannusten arvioinnissa. Monien keskustelujen ja erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen tutkiskelun jälkeen johtokunta kuitenkin päätti jatkaa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ja esittää JyväsRiihi ry:lle suunnitelman muuttamista siten, että budjettia kasvatetaan tarpeen mukaan ja hankkeen kestoa jatketaan vuoden 2011 loppuun saakka. Muutoshakemuksen käsittely siirtyi vuoden 2010 puolelle.

Nuoriseseuralle myönnetyt lahjoitukset ja avustukset

 • Kalevan nuoret ry:n tuki nuorten ilmaisukerhoon 300 €
 • Opintotoiminnan keskusliitto ry:n opintopiiritukea lavastuskerhoille yhteensä 930 €
 • Laukaan Säästöpankin kulttuurisäätiön tuki 2500 €

 

Kuusan nuorisoseuran johtokunta haluaa kiittää lämpimästi niitä henkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat panoksellaan auttaneet Nuorisoseuran toimintaa.