Skip to content

Toimintakertomus 2010

Toimintakertomus on hyväksytty Kuusan Nuorisoseuran kevätkokouksessa 20.3.2011.

Hallintoelimet

Ylintä päätösvaltaa käyttää vuosi- ja syyskokous, jotka pidetään sääntöjen määrääminä ajan-kohtina. Vuonna 2010 sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 28.2.2010 ja syyskokous 21.11.2010.

Johtokunta piti vuoden aikana 8 kokousta (14.1., 21.4., 18.5., 12.8., 22.9., 16.10., 8.11. ja 21.11.2010). Sähköpostikokouksia pidettiin yhteensä kolme: 29.11., 21.12. ja 29.12.2010. Lisäksi kahtena päivänä (28.3. ja 2.10.) johtokunta kokoontui suunnittelemaan toiminnan kehittämistä.

Erillisiin projekteihin johtokunta nimesi vastuuhenkilöitä ja toimikuntia. Tapio Myllylä toimi teatterivastaavana, Pirkko Hautala ravintolavastaavana, Arto Lehtikangas markkinointivastaavana ja Keijo Myllylä pihavastaavana. Talon varauksia hoiti Kaija Peura.

Johtokunta

Johtokunnan jäsenet vuonna 2010:

 • Pirkko Hautala, puheenjohtaja
 • Keijo Myllylä, varapuheenjohtaja
 • Teijo Roine, sihteeri
 • Taru Eskonen
 • Anu Kauppinen
 • Arto Lehtikangas
 • Tapio Myllylä
 • Juha Niskonen

Vuonna 2009 yleiskokouksissa käsitelty johtokunnan valmistelemat nuorisoseuran uudet säännöt hyväksyttiin Patentti- ja rekisterihallituksessa 20.10.2010.

Johtokunta kokoontui keväällä ja syksyllä suunnittelupäiville käsittelemään moninaisia käytännön asioita.

Tiedotus ja markkinointi

Kuusan nuorisoseuran vuosi- ja syyskokouksista sekä muista asioista tiedotettiin Laukaa-Konnevesi -lehdessä. Käytössä oli lisäksi seuran www-sivut. Tarpeen mukaan jäsenille kerrottiin päätöksistä ja tapahtumista järjestöjen yhteisellä kylätiedotteella. Kuusan Nuorisoseura, Kuusan Kipinä kyläseura ja Kuusan Martat laativat ja lähettivät yhteistyössä kyläläisille kolme kylätiedotetta vuoden 2010 aikana.

Kanavateatterin markkinointiryhmä hoiti edellisten vuosien tapaan monipuolisesti teatterin markkinointia. Maksullisten mainosten osalta mainonta keskitettiin Laukaa-Konnevesi ja Keskisuomalainen -lehtiin, mutta myös Keski-Suomen harrastajateatteriyhdistyksen kesäteatteri-julisteessa sekä Turisti-info -julkaisussa oli tiedot Kanavateatterin kesän esityksistä. Ilmaisia kanavia käytettiin mahdollisimman laajasti mm. Keskisuomalaisen meno-palstaa, Radio Keski-Suomen menovinkkejä, Laukaan kunnan Vatti-palstan nettisivuja, KeHyn tapahtumat nettisivuja ja Luova Paja –portaalia, Kanavateatterin Facebook-sivuja sekä luonnollisesti omia nettisivuja. Kirkonkylän tienvarsitaululla mainostettiin kesän ja syksyn näytelmiä.

Kanavateatterin yhteistyökumppaneina markkinoinnin osalta toimivat S-Market Laukaa, K-kauppa Lohipata ja Alemakasiini. Sekä kesällä että syksyllä tehtiin yhteistyötä Varjolan tilan kanssa siten, että Varjola myi ruokailupakettiensa yhteydessä lippuja Kanavateatterin esityksiin.

Kesää 2011 ryhdyttiin markkinoimaan yrityksille ja yhdistyksille jo syksyllä 2010 lähettämällä 950 tarjouskirjettä. Mainoskirje oli yhteinen Varjolan tilan kanssa.

Harrastus- ja ohjelmatoiminta sekä tapahtumat

Kuusan nuorisoseuran talolla pidetyt esiintymiset, juhlat ja tlaisuudet

Nuorisoseurantalo toimi edellisten vuosien tapaan moninaisten tapahtumien ja juhlien pito-paikkana. Talolla pidettiin näytelmäharjoituksia ja -esityksiä, lavaste- ja puvustustalkoita, häitä, syntymäpäiviä, kyläkirkko/yhteisvastuujuhla, kokouksia, ilmaisu-, pikkukokki- ja perhekerhoja, kursseja ja koulutustilaisuuksia, hirvipeijaiset, näyttelyitä, iltamat, karonkkoja ja talkoita.

 • Kuusan Martat järjestivät pikkukokkikerhoa kylän kouluikäisille lapsille kaksi kertaa kuukaudessa.
 • Kuusalaisten perheiden aloitteesta perustettu perhekerho (Rita Lepikko ja Maria Vuontisvaara) jatkoi kokoontumistaan tiistai-aamupäiväisin nuorisoseurantalolla.
 • Laukaan kunnan pyörittämä ikäihmisten kerho kokoontui keskiviikkoisin talolla. Pääsiäisviikolla Kuusan Martat ja nuorisoseura järjestivät kerholaisille pääsiäisruokailun kauniine kattauksineen. Ruokailun suunnitteli ja valmistuksesta vastasi Marja Kallio apunaan Marttoja ja nuorisoseuralaisia. Kuusan, Haapalan ja Tarvaalan kyläseurat jakoivat ruokailun kustannukset.
 • Kansalaisopiston yksinlaulajien ryhmä ja Anopinkielet esiintyivät järjestämässään Vilimimusiikki-iltamissa 30.1. Marja Peuran johdolla. Yleisöä oli paikalla 66 henkilöä.
 • Helmikuussa esitettiin Kanavateatterissa Tennessee Williamsin kirjoittama ja Antti Viitamäen ohjaama näytelmä Lasinen eläintarha. Klassikkonäytelmää esitettiin 8 kertaa ja katsojia kävi 307. Näytelmä valmistettiin yhteistyössä Laukaan kansalaisopiston kanssa.
 • Nuorisoseuralla ja Kanavateatterilla oli edustus Laukaan yläasteella järjestetyssä Hyvänolon puskii -tapahtumassa 13.2.
 • 13.3. talolla järjestettiin huutokauppa.
 • Kyläkirkko ja yhteisvastuujuhla pidettiin 21.3. Martat hoitivat kahvituksen.
 • Kylän siivoustalkoot pidettiin 10.5. Talkoiden päätteeksi pikkukokit tarjoilivat talossa kahvia. Paikalla oli 70 talkoolaista.
 • Kuusan Martat ja nuorisoseura järjestivät talolla paritanssikurssit kolme kertaa toukokuun aikana.
 • Kuusan Marttojen järjestämä puutarhailta pidettiin 23.5. Asiantuntijana paikalla oli Tuula Rahkonen Puutarha ja hyvinvointi Akselista. Paikalla oli 30 henkilöä.
 • Kanavateatteri oli kesäkuun alussa 12.6. esillä Sararanta puskii -tapahtumassa omalla esittelypisteellä.
 • Kesäteatterissa esitettiin poikkeuksellisesti kaksi näytelmää. Kesäkuussa tarjolla oli Kaarina Leinosen ohjaama ja Hannu Mäkelän tekstistä sovittama koko perheen näytelmä Herra Huu. Näytelmää varten luodut laulut oli säveltänyt Kimmo Vänttinen ja sanoittanut Kaarina Leinonen. Näytelmän hienon puvustuksen suunnittelusta vastasivat Sanna Jaakkola ja Anna-Riikka Salminen, joiden johdolla Kuusan Martat valmistivat asusteet. Esityksiä oli ajalla 4.-24.6. kaikkiaan 12 ja katsojia kertyi 1332.
 • Heinäkuussa esitysvuorossa oli muutama vuosi aiemmin sisäteatteriin tehty vauhdikas farssi Saranat ja sardiinit. Tämän Michael Fryn farssin farssin tekemisestä ohjasi Antti Viitamäki. Näytelmän kulissit herättivät hämmästystä pyörähtämällä näytelmän aikana useamman kerran ympäri. Kaksikerroksiset kulissit ja sähkömoottorin avulla pyörivä lava oli ehkä kaikkien aikojen ponnistus lavastusryhmältä. Näytelmä keräsi 5940 katsojaa 21 esitykseen ajalla 9.7.-1.8.
 • Kesäteatterin esityskaudella talolla oli kaksi näyttelyä. Herra Huun aikana oli esillä Kuusan Marttojen kokoama Leluaarteita-näyttely. Marttojen kokoama upea vanhojen lelujen näyttely oli nähtävänä 4.-24.6.
 • Saranat ja sardiinit -esitysten aikana talolla oli nähtävänä Arto Revonkorven digitaalisesti muokattuja luonto- ja maisemakuvateoksia. Tämä Ajatukset lähes luonnontilassa -näyttely oli avoinna 9.7.-1.8.
 • Kesän ajaksi nuorisoseura palkkasi kaksi kesätyöntekijää, Riikka Saaren ja Ella Ikosen, mikä helpotti suuresti talkoolaisten työtä etenkin siivousten ja pihaistutusten hoidon osalta.
 • Kansalaisopiston yksinlaulajat Marja Peura johtajanaan esitti teatterimontussa 15.8. elokuva-aiheisia lauluja järjestämässään Vilimimusiikki.vi -iltamat. Tämän musiikkia ja teatteria yhdistävän juonenkuljetuksesta vastasi Päivi Hammarén-Jokela. Katsojia teatterimonttuun kokoontui noin 100.
 • Nuorisoseura, kyläseura, Kuusan Martat ja erämiehet järjestivät 22.8. Laukaan kotiseutujuhlan.
 • Piha-alueella oli traktorinäyttely, lapsille pomppulinna ja laskuvarjokangasleikki, hevosajelua, Martat paistoivat lettuja ja makkaroita sekä myivät virvokkeita ja nuorisoseuran talon salissa oli valo-kuvanäyttely ja esillä vanhoja tavaroita. Kävijöitä oli noin 150.
 • 24.8. Marttojen johdolla laitettiin pihaistutukset kuntoon.
 • 13.9. nuorisoseuran vieraana kävi Jyväskylän Ammattikorkeakoululta joukko englanninkielisiä opiskelijoita.
 • Piha-alueen siivoustalkoot ja paikkojen talvikuntoon laittaminen järjestettiin 7.10. Paikalla oli 25 talkoolaista.
 • Kuusan erämiehet järjestivät talolla hirvipeijaiset 29.10.
 • Marras-joulukuussa esitettiin Minna Tuomasen ja Päivi Hirven ohjaama Liz Lochheadin kirjoittama komedia Todellinen löytö. Tätä neljällä näyttelijällä tehtyä monen roolin näytelmää esitettiin 14 kertaa ja se keräsi 905 katsojaa. Näytelmä valmistettiin yhteistyössä Laukaan kansalaisopiston kanssa.
 • Nuorisoseuran elvyttämä joulujuhla järjestettiin koko perheen juhlana lauantaina 18.12. Juhla oli tarkoitus pitää ulkona teatterimontussa, mutta kovan pakkasen vuoksi joulua juhlittiin sisällä runsaan 20 hengen voimin. Juhlan juonsivat ja yleisöä laulatti ja leikitti Riikka Piiparinen ja Jaakko Myllylä. Joulupukkikin vieraili.

Vuoden 2010 talon varaukset hoidettiin sähköisesti Google-kalenterin avulla. Talon varauksista ja esittelyistä vastasi Kaija Peura.

Talkooväkeä oli mukana toiminnassa jälleen runsaasti varsinkin kesän teatteriesityksen valmiste-luissa ja näytäntöjen aikana.

Jäsenyydet ja jäsenmaksut

Nuorisoseuran jäsenmaksu vuonna 2010 oli 10 € / henkilö ja 20 € / perhe. Jäsenetuna vuonna 2010 tarjottiin pääsy Kanavateatterin esityksiin puoleen hintaan sekä 20 % alennus talon vuokrasta.
Jäseniä seuralla oli yhteensä 68, joista alle 16-vuotiaita oli 12.

Koulutukset, kurssit ja retket

Lokakuussa (8.10) nuorisoseura ja Kuusan Martat järjestivät yhdessä teatteriretken Jyväskylän kaupunginteatteriin. 39 musikaalin ystävää kävi katsomassa My Fair Lady -esityksen,

13.2. pidettiin syksyn 2009 näytelmän Hulvaton hotelli karonkka Myllylöiden mökillä.
Herra Huu ja Saranat ja sardiiit -näytelmien yhteinen karonkka pidettiin Myllylöiden rannassa 14.8.2010.

Muistamiset, lahjoitukset ja nimitykset

Nuorisoseura muisti yksittäisiä henkilöitä ja yhteisöjä seuraavin raha- ja esinelahjoituksin:

 • Kuusan koulu, 100-vuotispäivä – 100 €, osuus sähkö-pianoon
 • Johanna Lepikko, Tulokastalkoolainen – 20 € lahjakortti
 • Taru Eskonen ja Tapio Myllylä, Häät  – Tapio-karahvi
 • Jyväskylän työväenteatteri, 100-vuotisjuhla – 100 €
 • Susanna Paloniemi ja Ari Puttonen, Häät ja lapsen syntymä – Mariskooli, lautasliinat, vauvalle sukat
 • Kimmo Vänttinen, Näytelmän musiikkitaiteellisesta panoksesta harrajastajateatterille – Stipendi 300 €
 • Jaakko Myllylä. Huomattava taiteellinen panos vuosien kuluessa – Stipendi 200 €

Hankkeet ja hankinnat

Nuorisoseurantalon yläkerran remontin toteutuksen aloittaminen siirtyi keväältä syksyyn. Hankeen kustannukset nousivat niin suuriksi, että nuorisoseura päätti jakaa remontin kahteen vaiheeseen siten, että ensimmäisessä vaiheessa kunnostetaan puhvetin yläpuolinen kerhotila täysin valmiiksi ja pääsalin yläpuolinen tila rakennetaan kantavien rakenteiden osalta. Uuden yläkerran salin viimeistelytyöt päätettiin jättää remontin toiseen vaiheeseen. Projektiryhmä teki tammikuussa kustannusten muuttumisen ja hankkeen jakamisen vuoksi JyväsRiihi ry:lle muutoshakemuksen edellä mainitun jaon mukaisesti. JyväsRiihi ry:n puoltama muutoshakemus hyväksyttiin ELY-keskuksessa maaliskuussa. Remontin pääurakoitsijan kilpailuttaminen käytiin syksyllä ja lopulta remontin toteuttajaksi valittiin Keski-Suomen Voimarakentajat Joutsasta. Työt saatiin käyntiin marraskuussa ja päätös huputtaa talo remontin ajaksi osoittautui oikeaksi talven tullessa Keski-Suomeenkin jo marraskuun puolivälissä. Marras-joulukuussa hupun alla saatiin vanhat rakenteet purettua puhvetin ja pääsalin päältä. Uudet kattokehätkin saapuivat talolle ennen joulua odottamaan asennusta.

Nuorisoseuralle myönnetyt avustukset ja lahjoitukset

Avustuksia myönnettiin seuralle seuraavasti:

 • Opetus- ja kulttuuriministeriö – 300€
 • Laukaan kunta, Kansalaisopiston oppilaskunta – 50€
 • Laukaan kunta, Yhteistyöavustus – 50€
 • Laukaan kunta, Kulttuuritoimen avustus – 300€
 • Sivistysliitto Kansalaisfoorumi SKAF ry, Kuningas kuolee -näytelmän valmistamiseen – 1224€

Kuusan nuorisoseuran johtokunta haluaa kiittää lämpimästi niitä henkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat panoksellaan auttaneet Nuorisoseuran toimintaa.