Skip to content

Toimintakertomus 2012

Hallintoelimet

Ylintä päätösvaltaa käyttää kevät- ja syyskokous, jotka pidetään sääntöjen määrääminä ajankohtina. Vuonna 2012 sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 25.3. ja syyskokous 25.11.

Johtokunta piti vuoden aikana 9 kokousta (22.1., 12.2., 13.3., 25.3., 27.5., 22.8, 30.9., 4.11. ja 25.11.). Johtokunta kokoontui suunnittelupäivälle 21.4. suunnittelemaan seuran toiminnan kehittämistä.

Erillisiin projekteihin johtokunta nimesi vastuuhenkilöitä ja toimikuntia. Keijo Myllylä toimi teatterivastaavana, Pirkko Hautala ravintolavastaavana, Arto Lehtikangas markkinointivastaavana ja Keijo Myllylä pihavastaavana. Kanavateatterin 20-vuotisjuhlavuotta ja nuorisoseuran 100-vuotisjuhlavuotta 2014 valmistelemaan asetettiin toimikunta, johon kuuluvat Timo Piiparinen, Tapio Myllylä, Aino Koskinen ja Taru Eskonen-Myllylä.

Talon varauksia hoiti Kaija Peura. Johtokunta päätti, että nuorisoseuran taloa vuokrataan ainoastaan yhteisöille ja vähintään kolme vuotta seuran jäsenenä olleille yksityishenkilöille. Muiden pyyntöjen osalta johtokunta käsittelee ne tapauskohtaisesti.

Johtokunta

Johtokunnan jäsenet osallistuivat johtokunnan kokouksiin ja suunnittelupäiville seuraavasti (kokoukset pois lukien nettikokoukset + suunnittelupäivät):

 • Sirpa Hänninen, puheenjohtaja 9 + 1
 • Seppo Tavi, varapuheenjohtaja 8 + 0
 • Teijo Roine, sihteeri 6 + 1
 • Taru Eskonen-Myllylä 8 + 1
 • Pirkko Hautala 6 + 1
 • Anu Kauppinen 6 + 1
 • Aino Koskinen 7 + 0
 • Kaija Peura 7 + 1
 • Timo Piiparinen 9 + 1

Tiedotus ja markkinointi

Kuusan nuorisoseuran vuosi- ja syyskokouksista sekä muista asioista tiedotettiin LaukaaKonnevesi -lehdessä. Käytössä oli lisäksi seuran www-sivut. Tarpeen mukaan jäsenille kerrottiin päätöksistä ja tapahtumista järjestöjen yhteisellä kylätiedotteella. Kuusan Nuorisoseura, Kuusan Kipinä kyläseura ja Kuusan Martat laativat ja lähettivät yhteistyössä kyläläisille kolme kylätiedotetta vuoden 2012 aikana.

Kanavateatterin markkinointiryhmä hoiti edellisten vuosien tapaan monipuolisesti teatterin markkinointia. Maksullisten mainosten osalta mainonta keskitettiin Laukaa-Konnevesi ja Keskisuomalainen -lehtiin, mutta myös Keski-Suomen harrastajateatteriyhdistyksen kesäteatterijulisteessa oli tiedot Kanavateatterin kesän esityksistä. Ilmaisia kanavia käytettiin mahdollisimman laajasti mm. Keskisuomalaisen meno-palstaa, Jyväskylän seudun matkailun tapahtumanettisivuja, Radio Keski-Suomen menovinkkejä, Laukaan kunnan Vatti-palstan nettisivuja, KeHyn tapahtumat nettisivuja, Kanavateatterin Facebook-sivuja sekä luonnollisesti omia nettisivuja. Kirkonkylän tienvarsitaululla mainostettiin kesän ja syksyn näytelmiä.

Kanavateatterin yhteistyökumppaneina markkinoinnin osalta toimivat S-Market Laukaa, Kkauppa Lohipata ja Alemakasiini. S-Market Laukaan kassoilla olevissa tv-monitoreissa pyöri Kanavateatterin näytelmämainokset. Varjolan tilan kanssa tehtiin yhteistyötä siten, että Varjola myi ruokailupakettiensa yhteydessä lippuja Kanavateatterin esityksiin (Lumikit, Maallamuuttajat ja Remonttijengi).

Kesää 2012 markkinoitiin yrityksille ja yhdistyksille lähettämällä alkuvuodesta n. 1 000 tarjouskirjettä. Mainoskirje oli yhteinen Varjolan tilan kanssa.

Vuosittain julkaistava esite Kanavateatterin esitysvuodesta (kesästä kevääseen) valmistui Timo Piiparisen luomana, Esitettä jaeltiin teatterin markkinapaikoilla ja nuorisoseurantalolla.

Markkinoinnin kehittämistä varten perustettiin toimikunta, johon kuuluivat Timo Piiparinen, Anu Kauppinen, Arto Lehtikangas ja Teijo Roine,

Harrastus- ja ohjelmatoiminta sekä tapahtumat

Kuusan nuorisoseurantalolla pidetyt esiintymiset, juhlat ja tilaisuudet

Nuorisoseurantalo toimi edellisten vuosien tapaan moninaisten tapahtumien ja juhlien pitopaikkana. Talolla pidettiin näytelmäharjoituksia ja -esityksiä, lavaste- ja puvustustalkoita, häitä, syntymäpäiviä, kokouksia, ilmaisu- ja pikkukokkikerhoja, kursseja ja koulutustilaisuuksia, näyttelyitä, karonkkoja ja lukuisia talkoita.

 • Kuusan Martat järjestivät pikkukokkikerhoa kylän kouluikäisille lapsille kaksi kertaa kuukaudessa.
 • Laukaan kunnan pyörittämä ikäihmisten kerho kokoontui syksyllä talolla kerran viikossa.
 • Nuorisoseura ja Laukaan teatteri järjestivät yhdessä tarinateatterikoulutusta nuorisoseurantalolla 7. ja 8.1. Kouluttajana toimi Tuija Jormakka.
 • Kanavateatteri oli mukana iloisessa lastentapahtumassa Peurungassa 14.1 markkinoimassa teatteriohjelmistoa. Mukana olivat Reinikainen (Arto Lehtikangas), Pekka Töpöhännän kissat (Sonja Makkonen ja Aino Koskinen) ja Lumikeista sairaanhoitaja (Helena Myllylä).
 • Helmikuussa esitettiin Kanavateatterissa Kuusan Marttojen ja nuorisoseuran yhteistyönä Liisamaija Laaksosen Lumikit-näytelmä. Kuusan Marttojen 60-vuotisjuhlan kunniaksi valmistuneen toteutuksen ohjasi Kaarina Leinonen. Näytelmää esitettiin 11 kertaa ja se keräsi 995 katsojaa. Näytelmä valmistettiin yhteistyössä Laukaan kansalaisopiston kanssa.
 • Kuusan Martat järjesti kutsuvierasjuhlan nuorisoseurantalolla 5.2. Nuorisoseuran virallisen tervehdyksen Martoille vei puheenjohtaja Sirpa Hänninen ja varapuheenjohtaja Seppo Tavi.
 • Maalis-huhtikuussa esitettiin jyväskyläläisen AdAstra-teatterin ja Kanavateatterin yhteistuotantona syntynyt Juha Jokelan Fundamentalisti-näytelmä, jonka ohjasi Kaarina Leinonen. Näytelmää esitettiin Jyväskylässä baari Vakiopaineessa ja Kanavateatterissa Kuusan nuorisoseurantalolla yhteensä 16 kertaa. Yleisöä näytelmä keräsi kaikkiaan 540 katsojaa.
 • 21.3. järjestettiin ikäihmisten ruokailu, johon osallistui 32 henkilöä. Samana iltana pidettiin Laukaan kylien kyläilta, johon saapui 40 henkilöä.
 • Nuorten voimin toteutettu Gösta Knutsonin lastennäytelmä pyöri nuorisoseurantalolla toukokuussa. Vauhdikkaan kissojen maailmaan sijoitetun seikkailun ohjasi Kirsi Sulonen. Katsojia esityksissä kävi yli 1 000.
 • 7.5. pidettiin kylän raittien siivoustalkoot Kuusan Kipinä kyläseuran järjestämänä. Talkoovä- keä oli noin 50, joille pikkukokit valmistivat ja tarjoilivat talkoomuonaa Kuusan Marttojen opastuksella.
 • Kyläbuustitapahtuma järjestettiin 14.5. ja toisen kerran kesällä. Tilaisuudessa kartoitettiin mahdollisuutta nuorten omaehtoiseen toimintaan. Jonkin verran esiintyi halukkuutta, mutta varsinaista toimintaa ei syntynyt.
 • Kuusan Marttojen järjestämä puutarhailta pidettiin 20.5. Asiantuntijana paikalla oli Sirpa Haakana aiheesta hyötykasvien kasvatus ruukuissa ja viljelylaatikoissa. Paikalla oli noin 60 henkilöä.
 • Kanavateatteri oli kesäkuun alussa 9.6. esillä Sararanta puskii -tapahtumassa omalla esittelypisteellä. Paikalla olivat Arto Lehtikangas, Taru Eskonen-Myllylä sekä Timo, Riikka ja Lotta Piiparinen.
 • Kesän ajaksi nuorisoseura palkkasi kaksi kesätyöntekijää, Sonja Makkosen ja Aino Koskisen, mikä helpotti suuresti talkoolaisten työtä etenkin siivousten ja pihaistutusten hoidon osalta.
 • Kesäteatterissa jatkettiin kesän 2011 hengessä ja hahmoilla, kun Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen käsikirjoittaman sekä Antti Viitamäen sovittaman ja ohjaaman 1980-luvun suosikkisarjan Tankki täyteen tv-sarjan jatko-osa Maallamuuttajat valmistui teatterimonttuun. Taattu hämäläishuumori ja tuttuakin tutummat roolihenkilöt houkutteli heinäkuussa teatteriin mukavat 8677 katsojaa. Näytelmää esitettiin 17 kertaa ajalla 6.-29.7. Varsinaisen esityskauden lisäksi näytelmä esitettiin yhdessä Nordean tilausesityksessä. Lavastus oli jälleen mittava ja teknisesti haastava kokonaisuus. Näyttämölle rakennettiin kaksi pyörivää lavaa ja useita näyttämökuvia. Lavalla tepasteli myös pieni lammaskatras.
 • Kesäteatterin esityskaudella talolla oli esillä Kuusan Marttojen Tahdon-hääpukunäyttely, jossa oli 16 naisten ja muutamia miesten hääpukuja 1930-luvulta 2010-luvulle. Näyttelyn esittelijänä toimi hermanska Ritva Arela.
 • Elokuussa talolla aloitti tanssikurssitoiminnan Tanssikoulu Pilke. Nuorisoseura osallistui toimintaan tarjoamalla tilat ryhmille. Tanssikursseja järjestettiin kerran viikossa eri-ikäisille lapsiryhmille ja aikuisten FolkJam-ryhmälle. Kurssit jatkuivat joulukuulle, mutta marraskuussa kurssipaikkana toimi Kuusan koulu Kanavateatterin syysnäytelmän takia.
 • Marras-joulukuussa esitettiin Mirka Seppäsen ohjaama Line Knutsonin hieman kokeileva farssia, komediaa ja kauhua yhdistelevä Remonttijengi. Näytelmää esitettiin 16 kertaa ja se keräsi 1165 katsojaa. Näytelmä valmistettiin yhteistyössä Laukaan kansalaisopiston kanssa.
 • Kylän joulujuhla järjestettiin yhteistyössä Kuusan Marttojen ja Kipinä kyläseuran kanssa koko perheen juhlana sunnuntaina 16.12. Ohjelmassa oli mm. yhteislauluja, Tanssikoulu Pilkkeen lapsiryhmien tanssiesityksiä ja joulupukin vierailu. Kuusan Martat tarjoilivat glögit ja Varjolan tilan valmistaman joulupuuron. Juhlaan osallistui noin 70 henkilöä.

Vuoden 2012 talon varaukset hoidettiin sähköisesti Google-kalenterin avulla. Talon varauksista ja esittelyistä vastasi Kaija Peura.

Talkooväkeä oli mukana toiminnassa jälleen runsaasti varsinkin kesän teatteriesityksen valmisteluissa ja näytäntöjen aikana.

Jäsenyydet ja jäsenmaksut

Nuorisoseuran jäsenmaksu vuonna 2012 oli 10 € / henkilö ja 20 € / perhe. Jäsenetuna vuonna 2012 tarjottiin pääsy Kanavateatterin esityksiin puoleen hintaan sekä 20 % alennus talon vuokrasta.

Jäseniä seuralla oli yhteensä 91, joista alle 16-vuotiaita oli 23.

Koulutukset, kurssit ja retket

 • Lumikkien karonkka pidettiin Tupaswillassa 12.5.
 • Pekka Töpöhäntä -näytelmän työryhmä teki karonkkaretken Jyväskylään teatteri Kulissin Pinokkio-esitykseen.
 • Fundamentalisti-näytelmän karonkka pidettiin Järvilinnassa.
 • Maallamuuttajat näytelmän karonkka pidettiin Myllylän rannassa 16.8.
 • Marttojen kanssa järjestettiin yhteinen retki Äänekoskelle Äänekosken teatterin Äitienpäivä esitykseen.

Muistamiset, lahjoituksety ja nimitykset

Nuorisoseura muisti yksittäisiä henkilöitä ja yhteisöjä seuraavin raha- ja esinelahjoituksin:

Saaja Aihe Lahjoitus
Aatto Arela Syntymäpäiväjuhla 66,60 € (Peurungan lahjakortti)
Pirkko ja Pekka Hautala Syntymäpäiväjuhlat 115,00 € (kynttilänjalka, pienoismalli nuorisoseuran kynttilänjalasta)
Päivi Hammarén-Jokela Syntymäpäiväjuhla 60,00 € (Jyväskylän kaupunginteatterin lahjakortti)
Päivi Hammarén-Jokela Pitkäaikaisista ansioista teatterityön saralla 100,00 € (SHT:n kultainen ansiomerkki; puolet 200,00 €:n kokonaiskustannuksista, toinen puoli Laukaan teatterista)
Juhani Hyvärinen Syntymäpäiväjuhla 50,00 € (Peurungan lahjakortti)
Nuutti Korhonen Tulokastalkoolainen 30,00 € ja kunniakirja
Aino Koskinen Rippijuhla 21,90 € (Mariskooli)
Kalle Koskinen Valmistuminen ylioppilaaksi 42,00 € (Marimekon pyyhe)
Kuusan Martat 60-vuotisjuhla 200,00 €
Arto Lehtikangas Taiteelliset ansiot usean vuoden ajalta 200,00 €
Sonja Makkonen Rippijuhla 21,90 € (Mariskooli)
Martti Nikamaa Valmistuminen ylioppilaaksi 42,00 € (Marimekon pyyhe)
Kaija Peura Syntymäpäiväjuhla 115,00 € (kynttilänjalka, pienoismalli nuorisoseuran kynttilänjalasta)
Timo Piiparinen Valmistuminen kauppatieteen maisteriksi 40,00 € (kirjakaupan lahjakortti)
Väentupa ry Teebussikeräys 100,00 €

Hankkeet ja hankinnat

 • Nuorisoseurantalon yläkerran remontin ensimmäinen vaiheen hallintoa pyöritettiin vuoden alussa kirjoittamalla hankkeen loppuraportti ja hakemalla viimeiset tuet maksatukseen.
 • Yläkerran remontin toisen vaiheen valmistelemiseksi haettiin JyväsRiihi ry:ltä rahoitusta ensimmäisessä vaiheen töiden jatkamiseksi. Tavoitteena oli saada rahoitus siten, että vuoden 2013 aikana kaikki jäljellä olevat työt saataisiin tehtyä ja yläkerran sali käyttöön. JyväsRiihi ry ei myöntänyt hankkeelle rahoitusta.
 • Nuorisoseurantalolle hankittiin laajakaistayhteys (Saunalahti ADSL).
 • Yrittäjien Sähkönhankinta Oy valtuutettiin kilpailuttamaan ja hankkimaan nuorisoseuran sähkö ajalle 1.9.2013 – 31.12.2017.
 • Kesäteatterin tarpeisiin hankittiin uusia mikrofoneja ja tarvikkeita vanhojen laitteiden kunnossapitoon.
 • Kesäkatsomon katosta kunnostettiin korjaamalla räystäskankaita ja reunavaijerin kangasta sekä oikaisemalla pylväitä.
 • Kiinteistön turvallisuutta parannettiin hankkimalla alueelle kameravalvontajärjestelmä.
 • Puhvetin ja keittiön jäähdyttämiseen kesällä ja lämmittämiseen talvella hankittiin ilmalämpö- pumppu.
 • Jätekatokselle vedettiin sähköt ja asennettiin pistokkeita ja valaisimia.
 • Nuorisoseurantalon aulaan hankittiin ja asennettiin televisio mainosten, tiedotteiden ja muun materiaalin näyttämiseksi esitysten aloitusta odottavalle yleisölle.
 • Nuorisoseura hankki käytetyn tulostin-kopiokoneen ja lipunmyynnin tueksi pieni mustesuihkutulostin.

Muuta toimintaa

 • Nuorisoseuran pelastussuunnitelmaa päivitettiin vuoden aikana. Seuran turvallisuusvastaavaksi nimettiin Seppo Tavi.
 • Nuorisoseura osallistui Kulttuuriaitan Kulttuuripassi-hankkeeseen. Hankkeessa annetaan 9- luokkalaisille passiin leima kulttuuritapahtumaan osallistumisesta, joka nuorisoseuran tapauksessa tarkoittaa Kanavateatterin esitystä. Hanke kestää elokuusta 2012 elokuuhun 2013.
 • Kanavateatterin teatteriesitysten keskeytymisen varalle suunniteltiin ns. keskeytyspaketti, joka jaetaan katsojille heidän poistuessa keskeytyneestä esityksestä.

Nuorisoseuralle myönnetyt avustukset ja lahjoitukset

Avustuksia myönnettiin seuralle seuraavasti:

Myöntäjä Tarkoitus Määrä (€)
Laukaan kunta Yhteistoiminta-avustus 50,00
Laukaan kunta Lumikit-näytelmän lavastukseen 300,00
Laukaan kunta Fundamentalisti-näytelmän puvustukseen, lavatukseen, tarpeistoon ja tekniikkaan 300,00
Laukaan kunta Pekka Töpöhäntä -näytelmän valmistamiseen 300,00
Keski-Suomen taidetoimikunta Lumikit näytelmän toteuttamiseen 300,00
Keski-Suomen taidetoimikunta Fundamentalisti-näytelmän markkinointiin 400,00
Keski-Suomen taidetoimikunta Pekka Töpöhäntä -näytelmän ohjaajan palkkioon 500,00
Laukaan Säästöpankin kulttuurisäätiö Pekka Töpöhäntä -näytelmän musiikin säveltämiseen 800,00
Sivistysliitto Kansalaisfoorumi SKAF ry Puhtaana käteen -näytelmän kurssiavustus 117,00
Sivistysliitto Kansalaisfoorumi SKAF ry Maallamuuttajat -näytelmän valmistamiseen 2 869.00
Sivistysliitto Kansalaisfoorumi SKAF ry Remonttijengi-näytelmän kurssiavustus 95,00
Sivistysliitto Kansalaisfoorumi SKAF ry Tarinateatteri koulutus, kurssiavustus 95,00

Kuusan nuorisoseuran johtokunta haluaa kiittää lämpimästi niitä henkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat panoksellaan auttaneet Nuorisoseuran toimintaa.

Toimintakertomus on hyväksytty Kuusan Nuorisoseuran kevätkokouksessa 24.3.2013.