Skip to content

Kuusan Nuorisoseura ry:n puuhamies ja pitkäaikainen puheenjohtaja, Kanavateatterin perustaja, ohjaaja, näyttelijä ja Kattasora Oy:n sekä Laukaan Tupaswilla Oy:n yrittäjä Erkki Kauppinen on poissa.  Hän kuoli vaikean sairauden uuvuttamana.

Erkki ”Eki” Kauppinen ehti toimia vuosia Kuusan Nuorisoseurassa ennen kuin hänet valittiin yhdistyksen johtoon 1990-luvun alussa.  Hän toi vahvasti julki mietteitään toiminnan kehittämisestä sillä seurauksella, että toimeliaan miehen visiot yhdistyksen tulevaisuudesta vakuuttivat kyläläiset.  Ekin puheenjohtajuus alkoi aikana, jolloin pitkään lamassa olleen yhdistyksen toiminnassa näkyi selviä piristymisen merkkejä.  Nuorisoseurantaloa oli alettu kunnostaa ja seuran alkuvuosikymmeniä toiminnan tukipilarina ollut näytelmätoiminta alkoi taas nostaa päätään.  Siitä hyvänä esimerkkinä oli Suomen Nuorisoseurojen liiton näytelmäkatselmuksessa vuonna 1987, Erkki Kauppisen ohjaamalla näytelmällä Ystäväni lohikäärme, voitettu Esko-patsas.  Tämän voiton innoittamana haaveet omasta kesäteatterista nousivat Kuusassa. Kun sitten vuonna 1990 Keiteleen Kanavan työmaalla ruopattiin tuhansia kuutioita maa-ainesta, keksi Kauppinen, että niillä voidaan maisemoida teatterialue Kuusan Nuorisoseurantalon läheisyyteen. Ja kun lupa maa-ainesten käyttöön saatiin kanavatyömaan rakennuspäälliköltä, oli oman kesäteatterin rakentaminen alkanut.  Ensi-iltaa vietettiin kesällä 1994 ja ensimmäisen näytelmän, Emma elvyttää, ohjasi tietenkin Erkki Kauppinen. Hänen oma näytelmäharrastuksensa oli alkanut jo 1970-luvulla Laukaan teatterissa ja hän koulutti itseään myöhemmin sekä näyttelijänä että ohjaajana.  Sittemmin Erkki Kauppinen ohjasi lukuisia näytelmiä Kanavateatterin sisä- ja ulkonäyttämölle.

Samaan aikaan, kun Eki ohjasi vasta perustettuun Kanavateatteriin näytelmiä, oli hän toisaalla organisoimassa myös nuorisoseurantalon remontointia muiden johtokunnan jäsenten kanssa.   Päivät sora-alan yrittäjän olivat pitkiä ja monta kertaa ohjaaja kaartoi teatterin pihalle näytelmäharjoituksiin illansuussa sorarekalla suoraan työpäivän päätteeksi.   Mutta koskaan ei muille tullut sellaista oloa, että hänellä olisi kiire jonnekin.  Asiat vaan etenivät suunnitelmien mukaan ja valmistuivat ajoissa yksi kerrallaan.  Ja kun yksi unelma oli purkissa, oli seuraavan vuoro.  Kanavateatterin toiminta laajeni ja se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Keski-Suomen suosituimmista kesäteattereista ja se on edelleen Kuusan Nuorisoseuran toiminnan rahoituksen kannalta tärkein lenkki.

Erkillä oli harvinainen kyky löytää ympärilleen yrityksiinsä, seuran talkootoimintaan, näytelmien rooleihin ja yhdistyksen johtokuntaan oikeat ihmiset.  Hänen ihmistuntemuksensa ja ihmissuhdeverkostonsa oli tässä suhteessa ainutlaatuinen.  Pitkiä puheita ei tarvittu.   Hänen oma intonsa tarttui helposti myös muihin ihmisiin.   ”No pitäähän sitä mennä, kun Kauppisen Eki pyytää.”  Ja kun ihmiset ovat asiasta innostuneita, niin tuloksiakin syntyy.  Omalta kohdaltani muistan aina, kun eräänä joulukuun päivänä vuonna 1998 Eki tuli pitämääni Laukaan Kirjakauppaan ja totesi ovelta, että ”täällähän se Unto Mononen myy kirjoja.”  Muuta ei tarvittu. Olin samalla lupautunut seuraavan kesän näytelmään kyseiseen rooliin.

Kun Erkki Kauppinen jäi pois Kuusan Nuorisoseuran ja Kanavateatterin toiminnasta, hän suuntasi energiansa oman perinnekylänsä, Laukaan Tupaswillan, rakentamiseen yhdessä poikansa Juhanin kanssa.  Lammen rannalle Kuusaaseen nousi suuria hirsirakennuksia yksi kerrallaan; oli päärakennus, juhlatalo, mahtisavusauna, aitat ja pian näiden rakennusten ympäristössä erilaiset teematapahtumat täyttivät tienoon.  Idearikkaalle miehelle tämä oli taas yhden suuren unelman täyttymys. Ja samaan aikaan hän ehti olemaan mukana myös lastensa elämässä. Tukien ja auttaen erilaisissa remontti- ja rakennusprojekteissa.  Perhe oli Ekille kaikki kaikessa ja vaimonsa Eevan kanssa he ehtivät toimia yhdessä myös nuorisoseurassa sekä isännöidä ja emännöidä Tupaswillassa kymmeniä ja taas kymmeniä juhlatilaisuuksia.

Eki sai iloita myös pappana olosta kolmelle lapsenlapselle. Tämä rooli oli hänelle tärkein kaikista. Ekin unelmat elävät edelleen perheen ja lukuisten ystävien tehdessä kaikkensa, että ne vielä toteutuisivat.

Kuusan Nuorisoseuran ja Kanavateatterin kaikki jäsenet, näyttelijät sekä muut toimijat muistavat Erkkiä lämmöllä ja lähettävät samalla surunvalittelut Erkki Kauppisen omaisille.

 

Timo Luokomaa

Kirjoittaja on Kuusan Nuorisoseuran entinen rahastonhoitaja ja Kanavateatterin pitkäaikainen näyttelijä.