Skip to content

Ohjaaja Kirsi Sulonen on Keski-Suomessa tunnettu ja pidetty harrastajateattereiden ohjaaja, jonka jo moni katsojakin muistaa mainioista teoksista.

Sulonen ei taio lavalle pelkästään naurua ja viihdettä, vaan ujuttaa keveimpäänkin komediaan myös niitä silmäkulmia kostuttavia kohtauksia, kananlihalle nostattavia tunnelmia ja ytimiin käyviä kysymyksiä. Teatteria ihmisyyden äärellä.
Ohjaamisen lisäksi Sulonen on näyttelijä ja käsikirjoittaja. Nyt perjantaina 25.2.2022 klo 19:00 ensi-iltansa saava Eroparatiisi on Sulosen uusin kirjoitus. Eroparatiisi käsittelee draaman ja farssin keinoin ihmissuhteita ja niiden vaikeuksia, mutta myös vahvuuksia.
Ohjaajana Sulonen on näyttelijälähtöinen ja hänen tavoitteenaan on saada harrastajanäyttelijätkin kehittymään ja kasvamaan.

”Ei kukaan jaksa soittaa kissanpolkkaakaan pianolla ikuisesti, jos pianonsoittoa harrastaa. Minulla on sama ajatus, että ohjaajan kuuluu tarjota työkaluja näyttelijälle, jotta tämä voisi tulla koko ajan paremmaksi. Pitää tarjota haasteita ja yrittää kaikin keinoin auttaa ja opettaa löytämään ja oivaltamaan itsestään uusia puolia näyttelijänä. Ja sen lisäksi tietenkin tehdä taiteellisesti mahdollisimman korkeatasoista teatteria.” Sulonen kertoo.

Käsikirjoittamisen pohjana tällä vahvalla ammattilaisella on halu tuoda teattereiden ulottuvilla nykyisiä tarjolla olevia tekstejä monipuolistavaa käsikirjoitusta. Esimerkiksi valtaosa kesäteattereiden harrastajanäyttelijöistä on (keski-ikäisiä) naisia, mutta suuri osa teksteistä tarjoaa runsaasti rooleja miesnäyttelijöille. Vast´ikään Jyväskylän Huoneteatterissa nähty Ja Jumala loi naisen on Sulosen käsialaa ja tarjoaa monta mehukasta roolia juurikin naisnäyttelijöille.

Harrastajateattereissa on monta innokasta näyttelijää ja iloinen yhdessä tekemisen meininki on tärkeää. Roolijakoja aina odotetaan ja jopa jännitetään: kuka saa ”pääroolin”. Eroparatiisissa ei pyöritäkään yhden ison päätähden tarinan ympärillä, vaan teksti tarjoaa monta isoa ja tasaisen haasteellista roolia. Eli suoranaista harrastajaporukan herkkua, jossa jokainen voi kokea olevansa tärkeä ja merkityksellinen.

Kanavateatteri onkin erityisen ylpeä, että saa kunnian esittää kantaesityksen Eroparatiisista.

“Aina kun tulen teatterista pois, niin haluan, että minun ajatuksiani on jollakin tavalla häiritty. Ja se on mielestäni teatterin yksi taika, että me pääsemme jotenkin peilaamaan itseämme ja sitä millaista on elämä ja millaisia ovat ihmiset ja millaisia ovat ihmissuhteet. Ja se on hienointa, jos oivaltaa jotain itsestään – sekä näyttelijänä että ohjaajana että katsojana.” – Kirsi Sulonen, näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja.