Skip to content

Sukellus

Sukellus syntyi nuorten teatterin tekemisen tarpeisiin. Olin kehitellyt aihetta jo pidempään. Kanavateatterin hyväksyttyä synopsiksen, kirjoitin ensimmäisen näytöksen ja kutsuin eri ikäisiä näytelmästä kiinnostuneita koolle lehti-ilmoituksella. Väkeä tuli enemmän kuin oli rooleja, joten piti lisätä muutama roolihenkilö.

Ensimmäisen lukuharjoituksen jälkeen henkilöt löysivät jo esittäjänsä, ja tarina muotoutui muutaman harjoituksen jälkeen lopulliseen muotoonsa. Ystävyys, erilaisuuden hyväksyminen, luottamus, vastuun kantaminen – siinä keskeisimmät teemat, joita halusin näytelmässä käsitellä.

Nuorten kesäleirin tunnelmissa oli kiva kokeilla poikkitaiteellista toteutusta, jossa tarinaa kerrottiin välillä musiikin ja naamioiden kautta. Kuvataiteen keinoin saatiin lisää visuaalisuutta ja symboliikkaa lavastukseen. Skenografiassa oli myös väreillä keskeinen merkitys kokonaisilmeessä, jonka Seppo Korhonen toteutti tyylikkäästi käsiohjelmaa myöten.

Alusta lähtien halusin, että esityksessä hyödynnetään paikallista osaamista monipuolisesti. Tilasin myös sävellykset, sanoitukset ja tanssit laukaalaisilta osaajilta. Naamioiden valmistus toteutettiin Sepon ohjaamassa työpajassa, ja jokainen sai valmistaa itselleen mieleisensä.

Suuri ryhmä ja heterogeeninen ikäjakauma (10-60v) tuotti loppuvaiheessa ohjauksellisia ongelmia, joten konsultoin ammattiohjaaja Jarmo Inkistä loppuhiomisiin. Kaikki tehty työ kannatti, sillä positiivista palautetta on tullut vieläkin. Näytelmässä oli monia lahjakkaita nuoria ja kokeneita aikuisia, jotka saivat ensikertalaisetkin venymään hyviin suorituksiin. Myllylän Tapsa ja Jaakko, Arposuon Johanna, Korhosen Pirta, Ihalaisen Salla ja Arelan Ritva veivät keskeiset roolit luotettavasti – ja olivat samalla itselleni tukena nuorempien ohjaustyössä.

Näytelmä sai Teatteriaallossa loistavan palautteen ja 1000mk stipendin. Näytelmää esitettiin kesinä 2000 ja 2001.

Päivi Hammarén-Jokela

Rooleissa

Pertti (Pera) Tapio Myllylä
Tiina Johanna Arposuo
Irma Ritva Arela
Maisa (Maikki) Pirta Korhonen
Aki Antto Jokela
Sofia (Sohvi) Salla Ihalainen
Masa Jaakko Peltonen
Tommi Jaakko Myllylä
Rita Kaisu Peura
Piia Minna Kumpukallio
Jokke Jani Ahonen
Mara Markku Möttönen
Karita Minttu Lipsonen
Veera Heini Ihalainen
Armi Jonna Peura
Ilona Minna Nurminen
Henna Paula Lamberg
Pauliina Mirva Möttönen
Meiju Elli Hovinen
Essi Anna Hannuksela
Jaana Eveliina Hovinen
Sanna Paula Ikonen
Akin Nima Gulmohammadi
Leevi Aleksi Ihalainen
Ilari Miika Kumpukallio
Bergström Eero Hovinen
Gunilla Marketta Lindqvist
Pirjo Teija Venhola-Hirvelä
Santanen Juha Niskonen
Valpuri Eija Ihalainen
Mervi Liisa-Päivikki Hovinen
Sakari Matti Ihalainen
Eine Raija Ikonen