Skip to content

Kalajuttu

Luin jutun Anne Saastamoisesta, joka kirjoitti näytelmiä venäläisten tarinoiden pohjalta.Sain Kuusan Nuorisoseuran innostumaan, että pyydettäisiin talvinäytelmä mittatilauksena. Anne kirjoitti komedian Kalajuttu Anton Tsehovin novellien pohjalta.

Anne Saastamoinen toi miehensä Jouni Salon ohjaamaan tämän epookkinäytelmän. Seppo Korhosen toimesta syntyi venäläinen miljöö, jossa sisätila ja ranta olivat koko ajan läsnä. Seppo ideoi Eeva Kauppisen kanssa asut, jotka muistetaan. Aristokraatit ja rahvas kalastivat ja rakastivat kummallisissa ihmissuhdekiemuroissaan, ja saivat yleisön ulvomaan naurusta.

Kalajutun suosio yllätti kaikki, ja näytelmää oli tarkoitus esittää vielä keväällä 1997. Eräs pääosan esittäjä, Olavi Arposuo, kuitenkin menehtyi. Hänen riemastuttava roolisuorituksensa jäi monen kuusalaisen mieleen hänen viimeisenä roolinaan Laukaassa. Annikka Korhonen aristokraatin puolisona teki myös upean roolin.

Anu Kauppinen ja Seija Kumpukallio hienostoneiteinä, Keijo ja Jaakko Myllylä sotaherroina, Tapio Myllylä innokkaana kalastajana, Erkki Kauppinen haitari-virtuoosina olivat kelpo venäläisiä, ja tekivät hienot roolit. Minä olin englantilainen kotiopettaja, ja pääsin tekemään toisenlaisen komediennen roolin – kahlasimme Ekin kanssa kalojen kimpussa aidosti kastuen.

Lavastuksemme herättikin ansaittua huomiota vesialtaineen kaikkineen. Sepon loihtimien valojen ja värien avulla sisä- ja ulkokohtauksiin saatiin erityistä lumoa. Aidon rantamaiseman ansiosta itsekin uskoimme kalan nappaavan, ja kohtauksissa oli temperamenttia.

Päivi Hammarén-Jokela

Käsikirjoitus: Anton Tšehov
Dramatisointi: Anne Saastamoinen
Ohjaus: Jouni Salo ja Erkki Kauppinen
Rooleissa: Olavi Arposuo, Päivi Hammarén-Jokela, Anu Kauppinen, Erkki Kauppinen, Annikka Korhonen, Seija Kumpukallio, Jaakko Myllylä, Keijo Myllylä ja Tapio Myllylä