Skip to content

Williamsin klassikkoteksti

Tennessee Williamsin esikoisnäytelmää ”Lasinen eläintarha” pidetään yhtenä amerikkalaisen näytelmäkirjallisuuden merkittävimmistä teoksista. Tämä moniulotteinen draama piirtää terävän ja ilmeikkään kuvan lamanjälkeisen Amerikan oloista, ihmisistä kamppailemassa arkitodellisuuden reunamilla.

Keskiössä on Wingfieldien perhe: Amanda, Tom ja Laura – menneiden aikojen loistosta haaveileva äiti,

tulevaisuuteen tähyävä poika ja syntymässään säikähtänyt tytär. Tätä pysähtynyttä, omiin maailmoihinsa jumiutunutta kolmikkoa tulee ravistelemaan todellisuuden lähettiläs Jim, jota Amanda haikailee tyttärensä kavaljeeriksi.

Siinä missä Amanda ja Tom eivät uskalla katsoa nykyhetkeä silmiin, Laura ei sen ulkopuolelle juuri näekään. Hänen maailmansa muodostavat vanhat äänilevyt ja lasiesineiden kokoelma – se on hauras ja herkkä maailma. Mitä tapahtuu, kun toivo paremmasta huomisesta vihdoin näyttäytyy Jimin tulon myötä?

Vaikka näytelmä on aiheeltaan vakava, se on tyyliltään hyvin lähellä tragikomediaa ja täynnään purevaa huumoria. Tunteiden koko kirjon ohella herkulliset hahmot ja rikas kieli ovat pitäneet otteessaan katsojasukupolven toisensa perään, ympäri maailmaa.

Ohjaaja Antti Viitamäki lupaa tuoreen ja vahvan käsittelyn tälle Suomessakin kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja esitetylle mestariteokselle.

Käsikirjoitus: Tennessee Williams (suom. Reijo Lehtonen)
Ohjaus: Antti Viitamäki
Rooleissa: Anu Kauppinen, Sari Lindell, Jari Määttä ja Pantse Paunonen