Skip to content

Meidän Millassako Magiaa?

Tämän näytelmän kirjoitin sosiodraamaksi, jossa käsitellään koulukiusaamista kiusatun ja hänen läheistensä kautta. Taustalla oli ystäväperheen tositarina. Kasvatusprojektin tukemiseksi näytelmää kierrettiin esittämässä eri kouluilla Laukaassa ja se kutsuttiin vierailulle myös Jyväskylän yliopiston opettajakoulutuksen kurssille.

Nuoret näyttelijät, Salla Ihalainen, Pirta Korhonen ja Auli Jokela, paneutuivat teemaan intensiivisesti, koska olivat kohdanneet kiusaamista kouluympäristössä. Esitysten jälkeen syntyi hyviä keskustelutuokioita yleisön kanssa, erityisesti vanhemmat kokivat siihen tarvetta.

Seppo Korhosen lavastus ja valotekniikka tukivat tarinaa. Johanna Arposuon tanssit toivat monipuolisuutta tunneilmaisuun, ja aikuiset näyttelijät aitoja samaistumiskohteita vanhemmille.

Esiintymispyyntöjä sateli lopulta niin paljon, että tarinasta päätettiin tehdä videoelokuva. Teija Venhola-Hirvelän ja Erkki Kauppisen kanssa yhteistyössä laadimme 30 min elokuvakäsikirjoituksen näytelmäni pohjalta. Laukaan Kansankuvaajat saatiin innostumaan filmauksesta. Ekin ohjauksessa ja Lauri Jokelan kuvaamana sekä lukuisten henkilöiden myötävaikutuksella syntyi videoelokuva, jota on levitetty Kasvatusprojektin toimesta koko maahan.

Yläasteen kanssa tehty yhteistyö koettiin mielekkäänä, mikä oli myös innostamassa teatteritoiminnan jatkamista koulussa. Voisin pitää Milla-produktiota ponnahduksena Maa liikkuu kuin pilvet- trilogialle. Marja-Leena Paanasen tuki ja kannustus veivät meitä Kansankuvaajien uusimman elokuvan tuottamiseen asti. Rauhankuvaajat on siis pitkän linjan tuotos!

Päivi Hammarén-Jokela