Skip to content

 

Kanavateatteri jatkaa Heikki Luoman Kuusniemi -sarjaa. Aikanaan Erkki Kauppinen halusi toteuttaa Korkeuskammon tv2:sta tutun ohjaaja Jukka Mäkisen kanssa. Ensin yhteensattumat, lopulta Erkin poismeno esti hankkeen.

Tapio Myllylä soitti Luomalle 2019 huomattuaan näytelmästä musikaaliversion, ja kysyi mahdollisuutta puhenäytelmäksi. Luoma kertoi Erkin ja Jukan ideasta. Näin Erkin visio toteutuu postuumisti ja Jukka saatiin ohjaajaksi. Viime vuodelle suunniteltu ensi-ilta siirtyi vielä kerran koronan vuoksi. Useille tunnekylläinen produktio omistetaan Erkin muistolle.

Jukan työhistoriasta löytyy 1994 alkaen parikymmentä tv-ohjausta, joista tunnetuin lienee Maalaiskomedia -sarja. Omia käsikirjoituksia häneltä on syntynyt 11. Kuusassa debytoivaa Jukkaa helpottaa aiempi yhteistyö Heikin kanssa. ”Olen tyytyväinen saadessani olla mukana vaalimassa Eki-ystävän muistoa”, Jukka kiittelee. Hän ohjaa viikonloppuisin, Taru Eskonen-Myllylä huolehtii raamitukset viikolla. ”Tarulla on vaativa kaksoisrooli, hän on sekä assistenttini että näyttelee Virpi Hakkaraista. Hyvin meillä sujuu”, maestro myhäilee.

Taru kokee yhteistyön rautaisen ammattilaisen työparina antoisana lisäoppina. ”Ihailen Jukan taitoa hahmottaa kokonaisuus jo varhain. Iso areena on onneksi minulle tuttu useista rooleista, siitä on apua ohjauksessa. Jukan linjausten huomioiminen yksin ohjatessa on joskus haasteellista. Perheen yhteinen harrastus on tosi kivaa, Tapio ja Kerkko (8) ovat rooleissa ja nuorimmainen on mukana tai mummolassa”, Taru kommentoi. Kysyn mieluisinta pestiä: tuottaja, ohjaaja vai näyttelijä? ”Kyllä taiteellinen työ on parasta, vaikka tuottaminenkin on mielenkiintoista”, vastaa teatterin moniosaaja, jolle on kertynyt yli 20 v teatterielämää ja rooleja melkoisesti. ”Teatteriohjauksia on kolme, Korkeuskammo on neljäs ja AdAstra:ssa tulee syksyllä viides. 2019 alkaen olen vetänyt lasten kerho-ohjauksia ja kolme teatterileiriä”, Taru listaa. Iloitsen Tarun uravalinnasta, olihan hän ohjauksessani nuorisonäytelmissä ja elokuvassakin.

Näyttelijät kokevat Jukan pikkutarkkana ja kärsivällisenä sekä helposti lähestyttävänä ohjaajana. Keijo Myllylä on jälleen salaviisaana Turpeisena ja Marketta Lindqvist topakkana Tuuliana. Hellänä aiemmin olleen Terhi Heikkilän Jukka halusi rempseäksi Violaksi. Sfääreissä säveltävä, mopoileva Piiparinen (Arto Lehtikangas) sekä avosydäminen, miehestään huolehtiva Hellä (Laura Jouhtimäki), istuvat kanttoripariskunnaksi. Monilla areenoilla vaikuttanut uuraislainen Teuvo Tanner osaa olla ketku Hakkarainen, joka juoksuttaa kahtaalle sukkuloivaa Kiiskeä, roolissa Timo Piiparinen. Utopisti Kylmälehdon (Eero Hovinen) apu edellisille tietää katastrofia. Kirkkoherra Matias Pohto (Iiro Nahkamäki/Tapio Myllylä) ja puolisoaan kunnanj. Suvi Pohtoa näyttelevä Leena Kautto-Koukka ovat kylän järjen ääninä lääkäri Voivalinin (Aarne Laukkanen) keralla. Leena on ollut Suvina aiemminkin. Leenan tytär Kerttu (8) ja Myllylän Kerkko ovat reippaita ensikertalaisia Pohdon lapsina. Iiro ja Aarne tekevät ensimmäiset roolit Kuusassa, mutta kokemusta löytyy muista teattereista. Jaani Pirttinen on jälleen juureva poliisi Juurikkala, jolla Kiisken harmiksi on taas vipinää tunteikkaan Virpin kanssa. Lentokapteeni evp. (Seppo Tavi) pääsee Violan lankona kunniatehtävään.

Äänitekniikan suunnittelu on Jaakko Myllylän varmoissa käsissä. Ella Patinen hoitaa äänten ajon esityksissä tutulla kokemuksella. Puvustajina ideoivat Helena Pasanen ja Verna Valli. Kuiskaaja Lotta Piiparinen paikkaa harjoituksista poissaolevaa, näytelmässä hän on kyläläinen.

Talkooporukka kattaa markkinoinnin, lavastukset, lipunmyynnin, liikenteen ohjauksen, makkaran paiston ja ihanat herkut laativan keittiöhenkilöstön. Pääemännyydestä vastaa Pirkko Hautala.

Yleisöä hemmotellaan. Kaikki on hyvällä mallilla katsojien tulla! Ensi-ilta on 2.7.21 klo 19.

Päivi Hammarén-Jokela

 

Kuvat: Lauri Jokela